loading...
شگفتی های آفرینش

خصوصیات بال پروانه ها

همان گونه که علم پیشرفت می کند بسیاری از دانشمندان نگاهی به طبیعت دارند تا با الهام گرفتن از آن به تولید مواد پیشرفته با کاربردهای سودمند و گوناگون در زندگی بشر بپردازند. یکی از ساختارهای طبیعی در حال مطالعه، بال های پروانه است.
محققان از طریق روش های خاص، موفق به تقلید بال های پروانه شده اند. بال های بعضی پروانه ها دارای خصوصیات جالب توجهی است. این خصوصیات باعث شده افرادی که در زمینه خواص نور مطالعه می کنند، جذب آن شوند.
روی بال این پروانه ها آرایه منظمی از عناصر پراکنش (پراکنده ساز) وجود دارد که بدون در نظر گرفتن زاویه تابش نور به بال، طول موج نوری را که به آن تابیده شده منعکس می کند. به عنوان مثال، بال های پروانه آبی نواحی استوایی آمریکا (MORPHO) خصوصیاتی را با عنوان رنگ بنیادی به نمایش می گذارند. وقتی نور که در بردارنده تمامی رنگ هاست به جسمی برخورد کند، تمام طول موج ها بجز برخی طول موج های کم دامنه که بازتابیده می شوند، جذب آن جسم می شوند.
طول موج بازتابیده شده رنگی است که ما می بینیم. این طول موج به خاطر دامنه کم باعث می شود رنگ خالص و شدت بیشتری داشته باشد. عناصر پراکنش در بال پروانه ها که باعث ایجاد رنگ های زنده و پرحرارت می شوند همچون کریستال های فتونیکی طبیعی اند. این عناصر نقاط یا پلاک های بسیار کوچکی روی بال پروانه ها هستند که ما می توانیم آنها را مورد مطالعه قرار دهیم، اما همواره نمی توان آنها را به شکل مصنوعی ساخت.
به منظور نزدیک تر شدن به ساخت این کریستال های فتونیکی، محققان روشی ابداع کردند که تقلید عملکرد بال های پروانه را ممکن می سازد.
محققان یک شیشه مخصوص را که پوشیده از نوعی ماده شیمیایی است روی بال پروانه قرار دادند و با برداشتن آن از روی بال پروانه، یک قالب ساده از بال تهیه کردند که می توان نظری دقیق به آن انداخت.
محققان معتقدند از طریق مطالعه این نسخه المثنای بال پروانه می توانند به کاربردهای متعدد آن دست یابند. این تحقیق ممکن است باعث کوچک تر شدن مدارات الکترونیکی و ساخت قطعات نیمه هادی شود. از دیگر کاربردهای این تحقیق تولید سنسورهایی با کاربرد نظامی یا پلیسی است.
تمام این کاربردها مواردی هستند که در فاز بعدی طرح در دستورکار محققان قرار دارند. محققان فرآیند ساخت این نسخه المثنی را ثبت و اکنون فعالیتشان را روی کاربردهای آن متمرکز کرده اند.
آنها بیشتر علاقه مند به کار در زمینه خواص فتونیک هستند، چرا که ممکن است این مطالعه منجر به پیشرفت متمرکزکننده های انرژی خورشیدی شود.

منابع:
هسته علمی گیاه پزشکی دانشگاه خوراسگان
بانک اطلاعات نشریات کشور

مشاهده بزرگترین پروانه بید در جهان
به گزارش مهر، محققی در منطقه هیمالیا موفق به عکاسی از گونه ای از پروانه بیدی با نام "آتاکوس" یا "اطلس" شد که به عنوان بزرگترین پروانه بید در جهان معرفی شده است. این پروانه شگفت انگیز که توسط محققی به نام "ساندش کادور" در شرق منطقه هیمالیا مشاهده شده است، طول بالهایی برابر 25 سانتیمتر دارد.
کادور که این پرانه را حشره ای غول پیکر می نامد تایید می کند که زمانی پروانه بالهایش را از هم باز کرد درست مانند این بود حشره قصد حمله دارد و حالتی دفاعی به خود گرفته است. کادور پس از غلبه بر ترس خود به حشره نزدیک شده و عکسبرداری از آن را آغاز کرد. با این همه حقیقت این است که این پروانه غول پیکر با وجود ابعاد بزرگی که دارد کاملا بی خطر است.
راز استحکام ابریشم

دانشمندان راز استحكام نخ ابریشم را كشف كردند و عامل اصلی آن را وجود نانو بلورها اعلام كردند.

دانشمندان در مؤسسه فناوری ماساچوست بعضی از مهترین رازهایی كه توضیح میدهند چرا نخهای ابریشم بسیار مستحكم هستند، را كشف كردهاند. آنها متوجه شدهاند كه عامل كلیدی استحكام نخ ابریشم، وجود نانوبلورهای بتا- صفحهای (beta-sheet) در ساختار آنها است كه با پیوندهای هیدروژنی بهم متصل هستند. نتایج این محققان میتواند منجر به ساخت مواد سنتزی شود كه خواص غیرمعمول نخ ابریشم طبیعی و حتی بهتر از آن را داشته باشند.

این محققان متوجه شده اند كه همكاری پیوندهای هیدروژنی در نخ ابریشم منجر به استحكام بالای آن میشود.
عنكبوتها و كرمهای ابریشم متخصصان برجسته علم مواد هستند و در این زمینه میتوانند الهامبخش دانشمدان باشند. نخهای ابریشم در بین مستحكمترین مواد، قویتر از فولاد بوده و در مقایسه با آن كمتر شكننده هستند.

نخهای ابریشم از پروتئینهایی ساخته شده اند كه بعضی از آنها نانوبلورهای مسطح نازكی معروف به صفحات بتا تشكیل میدهند. این صفحات با پیوندهای هیدروژنی بهم متصل شده اند. این محققان مجموعه ای از شبیه سازیهای رایانه ای سطح اتمی انجام داده و مكانیسمهای شكست مولكولی در نخ ابریشم عنكبوت (تار عنكبوت) را بررسی كردند. آنها میگویند كه این نانوبلورهای مسطح ریز قادر به بازسازی سریع پیوندهای شكست شده خود هستند.

ماركوس بوهلر، یكی از این محققان میگوید: "در بیشتر مواد مهندسی شده (برای مثال سرامیكها)، استحكام بالا همراه با شكنندگی است ". اما در نخ ابریشم كه علیرغم اینكه در آن اجزاء سازنده با پیوندهای ضعیف هیدروژنی (در مقایسه با پیوندهای قوی كوالانسی) بهم متصل هستند، استحكام بالایی دارد؛ چنین مطلبی صادق نیست و این مواد مستحكم شكننده نیستند.

دلیل این خواص این است كه این اجزاء سازنده (نانوبلورهای بتا-صفحهای) در ساختاری مشابه با یك بسته دراز از نان ساجی، مرتب میشوند. این هندسه ویژه از نانوبلورهای نخ ابریشم ریز، این امكان را فراهم میكند كه پیوندهای هیدرژنی به صورت متحد عمل كرده و زنجیرهای مجاور همدیگر را در مقابل نیروهای خارجی تقویت كنند و این منجر به استحكام بالای نخ ابریشم عنكبوت، بدون خاصیت شكنندگی میشود.

یكی دیگر از یافته های جالب این تحقیق این است كه خواص نخ ابریشم شدیداً وابسته به اندازه دقیق این نانوبلورهای بتا- صفحه ای است.

هنگامی كه اندازه این نانوبلورها 3 نانومتر است، این مواد بسیار مستحكم هستند ولی اگر این نانوبلورهای تا پنج نانومتر رشد كنند، این مواد ضعیف و شكننده میشوند.

نتایج این تحقیق در مجله Nature Materials منتشر شده است.

پروانه باش

جایی که برای کرم ابریشم پایان دنیاست پروانه ای متولد می شود

برای پروانه شدن راه زیادی لازم است. باید قبل از آن به قدر کافی شجاع شد
باید فهمید که پرواز آن قدر ها هم که فکر می کنیم ، ساده نیست.
باید دانست که اگر ترس در دل راه یابد ، سقوط حتمی ست.
برای پروانه شدن ، گذشتن از تنگنای پیله های در هم تنیده شده زندگی لازم است.
گاه چنان این پیله ها در هم گره خورده اند که خستگی در تک تک سلول های بدن خانه می کنند و
این خیال به وجود می آید که رهایی غیر ممکن است
ولی تنها کسانی می توانند پروانه شوند که بیش از همه امید داشته باشند و البته صبر...
پروانه به ناچار باید پرواز کند و شرط اول پرواز ، گشودن بال هاست.
بال های ضعیف و رنجور ، پروانه را از پرواز باز می دارد.
, شرط دیگر نترسیدن از ارتفاع است

پروانه بودن ، قلب پروانه ای می طلبد. و احساس پروانه ای، برای یافتن گل ها
برای درک زندگی و این که
در نگاه كساني كه معني پرواز را نمي فهمند هر
چه اوج بگيري كوچكتر مي شوی

تعداد صفحات : 13

درباره ما
این وبلاگ برای تمام علاقه مندان به زندگی زیبای پروانه هاست.تمامی عجایبی که شاید کمتر به آن ها توجه کرده باشیم.و آشنایی با دنیای شگفت انگیز پروانه ها می تواند ما را به پروردگار بزرگ عالم نزدیک تر کند.در صفحه ی ابتدایی وبلاگ خلاصه ی زندگی پر پیچ و خم پروانه نگاشته شده است و به امید اینکه اوقات خوشی را در وبلاگ من داشته باشید.(انجمن وبلاگ نویسان جوان)
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    کدام حشره از نظرشما بهتر است؟(از همه جوانب)
    پیوندهای روزانه
    خدمات
    آمار سایت
  • کل مطالب : 62
  • کل نظرات : 33
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 21
  • آی پی امروز : 51
  • آی پی دیروز : 28
  • بازدید امروز : 237
  • باردید دیروز : 109
  • گوگل امروز : 4
  • گوگل دیروز : 12
  • بازدید هفته : 674
  • بازدید ماه : 1,889
  • بازدید سال : 16,347
  • بازدید کلی : 302,774